Moeder en/of vader worden is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Misschien heb je een tijd moeten wachten voor je zwanger werd. Of misschien gebeurde het onverwacht. Nu je zwanger bent, breekt er een periode aan met veel veranderingen. Lichamelijk, emotioneel en in de relatie met je partner.

Ondersteuning tijdens zwangerschap

Heb je al contact gezocht met je huisarts of met een verloskundige? Zij kunnen je goed begeleiden bij je zwangerschap. Ze hebben antwoorden op veel van je vragen. Daar ondersteunen ze je ook na de bevalling. Ze volgen dan je kind in de groei en ontwikkeling.

Neem ook contact op met je trajectbegeleider. De TB kan samen met jou kijken hoe je tijdens de zwangerschap en na de bevalling je opleiding kunt voortzetten en wat er nodig is aan ondersteuning om dit goed te laten verlopen.

Ook kan de TB je in contact brengen met het schoolmaatschappelijk werk, met de jeugdverpleegkundige van de GGD en/of een hulpverleningsinstantie die gespecialiseerd is in het begeleiden van zwangerschap, en tienermoederschap, zoals Sterker sociaal werk, R75 of

Voor moeders met psychische klachten is er ook de mogelijkheid: Ouder/baby-contact in beeld Ondersteuning voor ouders met psychische problemen en hun baby. De GGD, Entrea, Indigo en Pro Persona hebben in de regio Nijmegen hun expertise gebundeld rondom het stimuleren van een gezonde ouder-baby relatie en daarmee de ontwikkeling van het jonge kind. ‘Baby-in-zicht’ en de ‘Ouder-baby interventie’ bieden professionele ondersteuning aan ouders met psychische problemen en hun baby.

Wisselende gevoelens tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als één groot feest. Ze kunnen niet wachten tot hun kind er eindelijk is. Er zijn ook veel vrouwen die zich onzeker voelen over wat er komen gaat. Ook dat is een normaal gevoel. Bijna iedere aanstaande moeder (en aanstaande vader (link naar Centrum voor Jeugd en Gezin) heeft twijfels en angsten.

Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Je ziet op tegen de bevalling (link naar Centrum voor Jeugd en Gezin). Is de baby wel gezond? En hoe ben je straks zelf als moeder of als vader? Het is goed om daarover te praten met anderen. Vraag eens aan je moeder of vader hoe zij daar vroeger over dachten. Of bespreek het met een vriend of vriendin.

Jezelf niet zijn

Door alle hormonen verandert er tijdens de zwangerschap veel. Lichamelijk en emotioneel. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen (link naar Centrum voor Jeugd en Gezin) of het gevoel hebben dat je niet helemaal jezelf bent. Probeer in elk geval genoeg rust te nemen. Vaak voelen vrouwen zich halverwege de zwangerschap al beter dan in de eerste weken. Neem ook tijd om er op uit te gaan met je partner of met vrienden. Dat is nu wat makkelijker dan wanneer je baby is geboren.

Nesteldrang

In de laatste weken bereidt elke aanstaande moeder zich voor op de geboorte van haar kind. Veel vrouwen krijgen de behoefte om zich te ‘nestelen’. Ze willen dat thuis alles in orde is voor de komst van de baby. Elke vrouw doet dit op haar eigen manier. Deze nesteldrang hoort erbij. Het zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel kunt bevallen. Laat het gebeuren en geniet van de laatste weken.

Het ouderschap

De geboorte van je baby is misschien wel één van de mooiste momenten in je leven. Een groter wonder kun je je bijna niet voorstellen. Toch is het niet altijd even makkelijk. Ook je kindje moet wennen aan de nieuwe situatie. Hij of zij gaat zintuigen gebruiken: ruiken, voelen, kijken en luisteren naar alle geluidjes. Alles is nog nieuw.

Iedere levensfase van je kind roept nieuwe vragen op. Vragen waarmee het Centrum voor Jeugd en Gezin je graag helpt.

Huilbaby’s

Eén van de meest gestelde vragen van ouders is: wat als mijn baby veel huilt? Alle baby’s huilen. Sommigen wat meer dan anderen. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen.

Een belangrijke tip is om de lichaamssignalen (link naar Centrum voor Jeugd en Gezin) van je baby te leren herkennen. Dan weet je sneller wat er aan de hand is als het huilt. Kijk en luister daarom goed naar je baby. Waar wordt hij of zij rustig van? Wat vindt je kindje prettig en wat niet? Vertrouw op jezelf en ga op je eigen gevoel af.

Positief voelen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent en vooral als je net bent bevallen verandert er heel veel. WellMom is een zelfhulp-app om vrouwen mentale ondersteuning te bieden tijdens en na de zwangerschap. De app bestaat uit negen lessen waar met tips over het verbeteren van je stemming en veelvoorkomende problemen tijdens en na de zwangerschap. Ook kan je een dagboek bijhouden.

De WellMom app is gratis te downloaden voor iPhone (Apple app store) en Android (Google Play).

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot