Ik kan mijn boeken niet meer betalen, wat nu? Ik heb een betalingsachterstand, wat nu? Deze en andere vragen over geld beantwoorden we hieronder.

IK KAN MIJN LESGELD OF BOEKEN NIET BETALEN. WAT NU?

Bespreek dit meteen met jouw studieloopbaanbegeleider (slb’er), die kan jou doorverwijzen naar de juiste hulp.

Wat kun je zelf al doen/proberen?
Begin met het maken van een begroting. Zet in deze begroting al je uitgaven en inkomsten op een rijtje. Blijkt dat je geen geld overhoudt voor boeken? Dat kan bijvoorbeeld een tijdelijke lening bij DUO helpen. Heb je nog geen bijbaantje? Dan is dat misschien ook nog een oplossing.

5-faq-financien
51-kredietbank
IK HEB EEN BETALINGSACHTERSTAND EN/OF SCHULDEN. WAT NU?

Misschien heb je een schuld of betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar, je provider, de Belastingdienst of je verhuurder. Het kan zijn dat je niet eens weet hoeveel schulden je precies hebt. Ook dan kun je voor advies terecht bij het financieel spreekuur (via je trajectbegeleider)

Het is belangrijk dat je de coach alle documenten laat zien die belangrijk zijn voor jouw financiële situatie. De coach maakt samen met jou een overzicht van je schulden. Daarnaast maken jullie een begroting. Daarin staan al jouw uitgaven en inkomsten op een rijtje. De begroting laat zien of je geld overhoudt om je schulden af te lossen.

De medewerker van het financieel spreekuur kan je ook begeleiden door samen naar instanties te bellen. Heb je heel veel of hele grote schulden? Dan kan hij niet altijd meer bemiddelen. De medewerker adviseert je dan waarschijnlijk om je aan te melden bij de schuldhulpverlening. Let op: je hebt dan een volledig overzicht nodig van alle schulden. Ook moet je heel gemotiveerd zijn en je best doen om je geldproblemen op te lossen.

DE VOEDSELBANK

Komt het voor dat jij of jouw ouders door geldtekort geen eten kunnen kopen? Dan kan het zijn dat je terecht kan bij de voedselbank. Op onderstaande website legt Steffie uit wat de voedselbank is, wat ze doen en hoe ze misschien ook jou kunnen helpen.

SCHULDHULPVERLENING

In deze uitleg vertelt Steffie je wat schuldhulpverlening is. Er wordt uitgelegd wat schulden zijn, hoe en waar je hulp kunt krijgen en wat je dan kunt verwachten. Klik op de button hieronder om naar het filmpje te gaan.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot